Penda architects

PENDA WAS ESTABLISHED 2012 BY CHRIS PRECHT (FORMER OFFICE PRECHTECK) AND DAYONG SUN (PE AND DA = PENDA).THEY ARE  LOCATED IN VIENNA AND BEIJING. THEIR CREDO IS TO SEE ARCHITECTURE AS A STATEMENT THAT ALWAYS STARTS WITH QUESTIONS ABOUT THE CONTENT AND THE CONTEXT, ABOUT IDENTITY, DENSITY AND THE COMMUNITY OF A SPECIFIC SITE.

THEY HAVE FEW AMAZING AND OUT OF BOX PROJECTS. THE WAY OF PRESENTING WITH MONO CHROMETIC 3D S OR WITH MODEL ARE VERY INTERESTING. USE OF MATERIAL, BAMBOO AND WOOD IS ALSO INTERESTING. AT SCALE OF BUILDING ALSO THAT DETAILS ARE VISIBLE. WHICH PRESENT SINGLE IDEA FROM PART TO THE WHOLE. HERE ARE FEW EXAMPLES OF THEIR WORKS.

 

TEXT BY PENDA:

 

One with the birds Our design for the AIM ‘legend of tent’ competition is driven by 3 main principles: an ecological understanding of the project, a flexible structure, which can be adept to different surroundings and creating a comfortable atmosphere in a unique environment.
the design uses natural and local materials as a structural element. The focus was to create a connection which leaves no impact on the site, nor any harm on the bamboo itself, so after the temporary hotel is deconstructed, the materials can be reused as scaffolding on a construction site or reused as another temporary hotel on a different location.
The structure is inspired by the tipis of native americans, which didnt leave any harm on the site, nor on the material itself, because the joints were connected with ropes, so the tents were easy to construct, deconstruct and carried. A truly flexible system.
Hiking through the woods, one is normally surrounded by treetrunks, lacking a sense of orientation and visibility. When we were kids, we used to experience our environment differently. We used to connect to nature in a more direct way, climbing trees, enjoying unique views and exporing a different wildlife. We were connected to our environment in a 3 dimensional way. We were one with the birds…
This feeling of leaving city-life behind and getting connected to nature and experiencing our natural environment is the driving idea of our proposal.
With a flexible structural system and connected it with comfortable spaces, we have the opportunity to create a variety of buildings of different sizes. depending on the needs, the size and amount can grow: from single rooms to a family structure, to a size of a clubhouse or even up to larger scales, which fombine more functions of a typical hotel like a lobby or restaurant within one structure.
All is depending on the needs and on the demands, but each building connects in a very responsible diaglog to our natural environment.

 

House O The project describes a small garden-house for a famous chinese wood-artist in Beijing. The doughnut-like form was inspired by a cross section of a treetrunk and translates the daily routine of the artist into a functional program of the house.
Located within its center is a courtyard space that links the levels of the house with an oculus shines down upon a spiraling staircase.
Around this focal point, in order to keep the form within a minimized footprint, the decision to manipulate the verticality of the structure allowed us to decipher where public and private programs should be located in relation to the amount of sunlight they should receive. The transfer of fluorescence is achieved through a slight gestural lift towards the south, creating an undulating surface that is visible in elevation. The act simultaneously creates a wave of glazing for the submerged kitchen and hierarchically places the master bedroom at the top of the second floor. here, the client is able to relax as privacy is created through a rhythmic use of wooden louvers that obstruct views into his personal space.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s